| Råd 1: Tænk jer godt om, før I underskriver købsaftalen hos mægleren. Overvej at få os til at forhåndsgodkende købsaftalen. Det koster ikke ekstra!
HUSK, at få indsat et fuldt rådgiverforbehold i købsaftalens afsnit 11 til godkendelse af handlen i sin helhed. Læs mere under pakke 5 eller pakke 6 .
Råd 2: Hvis I fortryder handlen op til 6 dage efter underskrift, skal I betale en godtgørelse på 1 procent af købesummen til sælger. Men ikke altid.
Hvis det sker i den periode, hvor Rådgiverforbeholdet (Råd 1 punkt 2), er gældende, skal der ikke betales gebyr til sælger.
Bemærk, at I kan altid trække jeres tilbud tilbage, så længe sælger ikke har accepteret/underskrevet købsaftalen (jeres tilbud).
Råd 3: I Jylland og på Fyn har det i mange år været kutyme, at køber og sælger deler tinglysningsafgiften.
Men ofte ser vi, at ejendomsmægleren aftaler med sælger, at sælger betaler for udarbejdelse af skøde og refusionsopgørelsen.
Til gengæld skal køber betale den fulde tinglysningsafgift.
Ordningen betyder, at køber kommer til at betale sælgers andel af tinglysningsafgiften samt derudover egen rådgiver.
Det er kun sælgers ejendomsmægler, der tjener på denne måde at berigtige handlen på. Derfor bør I undersøge, om det ikke er billigere selv at betale for berigtigelsen, altså skøde og refusionsopgørelse.
Lad os forklare jer, hvad der er at spare i netop jeres bolighandel.
Husk, at det er lettere at få gennemtrumfet en aftale om deling af tinglysningsafgiften, før I underskriver købsaftalen.
Råd 4: Det er vigtigt at sætte sig ind i tinglyste servitutter og lokalplaner, samt vedtægter m.v.
Når I køber pakke 5 eller pakke 6, gennemgår vi alle dokumenterne for jer.
Råd 5: I kan aldrig være sikre på, at en gennemlæsning af tilstandsrapporterne er tilstrækkelig, da der kan være mange fejl, som ikke er medtaget i rapporten.
Kun de fejl, der er usædvanlige for et tilsvarende hus af samme type og alder, bliver nævnt i rapporten, ligesom der kan være fejl, som den bygningssagkyndige har overset.
Det er derfor værd at overveje, om ikke det er en god idé, at jeres egen sagkyndige, f.eks. håndværker eller bygningssagkyndig, gennemgår ejendommen. Det gælder især for ejendomme opført før 1980.
Husk på, at de fejl, som jeres bygningssagkyndige finder, og som I bliver bekendt med, som udgangspunkt ikke vil være dækket af ejerskifteforsikringen. Derfor bør der forhandles nedslag i købesummen, hvis der er tale om større fejl, før handlen godkendes.
Råd 6: Køber kan altid vælge at tegne ejerskifteforsikring i et andet selskab, end det sælger har modtaget tilbud fra.
På denne måde kan køber ofte få en billigere forsikring, måske endda med bedre dækning.
Vi hjælper med at indhente et alternativt tilbud.
Ofte kan vi fremskaffe et tilbud, der medfører, at sælger betaler op til 60-䏚% af præmien på den ejerskifteforsikring, I tegner!
Råd 7: Det er altid klogt at kontakte pengeinstituttet før købsaftalen underskrives, også selvom I tidligere er blevet godkendt til et bestemt beløb.
En godkendelse gælder typisk kun i kort tid, dvs. få uger.
Det er ærgerligt for alle parter, hvis en handel skal annulleres på grund af, at I ikke længere kan få den finansieret.
Når vi rådgiver i en bolighandel, tager vi altid forbehold for jeres pengeinstituts samlede godkendelse af handlen, altså både belåning og generel finansiering.
Råd 8: Ugifte par, der køber hus sammen, bør få lavet en samejeoverenskomst og evt. testamente. Læs mere.
Råd 9: Er I meget interesseret i en ejendom, men er tilstandsrapporten udløbet og skal fornyes?
Køber kan normalt aftale en forhåndsreservation, eller en såkaldt option på ejendommen, også selvom den nye opdaterede tilstandsrapport endnu ikke er klar.
Køb pakke 4, hvor vi kan rådgive jer om, hvordan det kan lade sig gøre.
Råd 10: Energimærket er lovpligtigt, når en bolig annonceres til salg af en ejendomsmægler. Det gælder dog ikke fritidshuse.
Læs energimærket grundigt, hvis karakteren er D, E eller lavere, da varmeudgifterne normalt vil være meget høje i forhold til nybyggeri.
Overvej at iværksætte energimæssige forbedringer for at mindske varmeforbruget.
Det betyder, at I må tage højde herfor, når I byder på ejendommen.
Bed eventuelt om dokumentation for sælgers seneste årsforbrug af varme for at sammenligne faktisk forbrug med energimærkets tal. |