| GENERELT
EJERLEJLIGHEDEN Ved køb af ejerlejlighed er der mange ting at sætte sig ind i før køb. Her bestemmer man ikke alt selv, som det er tilfældet for en ejer af et parcel- eller rækkehus.
Her skal man til en vis grad indrette sig efter fællesskabet. Reglerne er beskrevet i ejerforeningens vedtægter og husorden, hvor der f.eks. i vedtægterne kan være forbud mod udlejning.
Der er mange bilag, som bør tjekkes, og der kan være stor forskel fra den ene ejerforening til den anden.
Enhver ejer af en ejerlejlighed betaler fællesudgifter, som bl.a. dækker brand- og bygningsforsikringen, løbende udvendig vedligeholdelse, administration og aflønning af evt. vicevært.
Vurdér ejerudgifternes størrelse. Sammenlign med andre ejerlejligheder. Typisk er udgifterne lavere på nyere byggeri.
Følger der gæld med ved indtrædelse som medlem af ejerforeningen?
Er der planer om renoveringer i de kommende år?
Læs vedtægterne og seneste generalforsamlingsreferater.
Det er meget vigtigt at få Læst vedtægter, referater og regnskaber, inden I køber. Lad os hjælpe jer! Læs mere om pakke 5.
Parcelhusejere kan selv bestemme, om de vil udleje deres bolig. Men for ejerlejligheder er kan der være indføjet begrænsninger i mulighederne for udlejning.
Det kan både være en fordel og en ulempe for køber. Hvis der gives tilladelse til udlejning, kan det være nemmere at få lejligheden solgt på et senere tidspunkt.
Modsat ved fri udlejning, hvor antallet af lejere nemt kan komme til at overstige antallet af ejere, og det kan være en ulempe, da ejere har en større interesse i, at alt fungerer, som det skal.
Stort set alle ejerforeninger giver tilladelse til forældrekøb, og kun i begrænset omfang til egentlig kommerciel udlejning.
Typisk gives der alene tilladelse, hvis udlejer og lejer underskriver et tillæg til lejekontrakten, der giver bestyrelsen ret til at opsige lejer, hvis der opstår tvister.
Sidstnævnte løsning må klart være at foretrække fremfor generel fri ret til udlejning.
TILSTANDSRAPPORT PÅ EJERLEJLIGHED Hvad betyder det, at sælger ikke har lavet tilstandsrapporter og tilbudt ejerskifteforsikring?
Mange sælgere fravælger at lave tilstandsrapport, da det er relativt dyrt at få denne lavet.
Årsagen er, at der på lejligheder skal udarbejdes 2 rapporter, én på selve lejligheden og én på hele bygningen, som ejerlejligheden er en del af.
Ofte giver ejendomsmæglere det indtryk, at sælger ikke hæfter for skjulte fejl og mangler. Sælger har et 10-årigt mangelansvar, når køber erhverver lejligheden som bolig for sig selv eller sin familie.
Sælger vil således altid hæfte for skjulte fejl og mangler, medmindre kendte fejl og mangler præcist er beskrevet i købsaftalen i form af en såkaldt konkret ansvarsfraskrivelse.
En konkret ansvarsfraskrivelse i købsaftalen fritager sælger for ansvar, men mangler, som ikke er oplyst køber og skjulte fejl, vil sælger altid hæfte for.
Vores anbefaling er, at I får en bygningssagkyndig til at gennemgå lejligheden, for selvom sælger hæfter for skjulte fejl og mangler, er det bedre at finde fejlene inden købet godkendes.
| ØVRIGE BOLIGTYPER
PARCELHUSET Ved køb af et parcelhus, er det typisk servitutter, forurening, tilstandsrapporter og ejerskifteforsikring, I som købere skal være særlige opmærksomme på.
Servitutter er tinglyste dokumenter, som ofte kun er flygtigt nævnt i ejendomsmæglerens salgsopstilling, og disse kan vise sig at være særdeles belastende for køber.
På parcelhuset vil der typisk være udarbejdet tilstandsrapporter og tilbudt ejerskifteforsikring, og mange ejendomsmæglere vil opfordre køber til at tegne forsikringen, som sælger har tilbudt.
Men det er ikke altid en god idé at tegne i det selskab, som sælger har fremlagt tilbud fra. Man bør altid undersøge, om der findes andre - og billigere - tilbud på markedet.
Alle oplysninger fremgår af bilagene til købsaftalen, som vi gennemgår for jer. Der er ofte mange bilag, og umuligt for de fleste at få overblik over.
Der kan også ofte mangle vigtige dokumenter, som ejendomsmægler/sælger ikke er pligtige til at vedlægge. Det tjekker vi også, når I køber pakke 5.
ANDELSBOLIGER Ved andelsboliger er hovedreglen den, at man betaler et større eller mindre indskud ved køb af en andel, og en månedlig husleje for brugsretten til boligen.
Der er ikke på samme måde, som ved en villaen og ejerlejligheden, mulighed for at lave om- og tilbygninger.
Hver gang skal indhentes en tilladelse fra andelsboligforeningen, og det kan være en ulempe, hvis man gerne vil sætte sit eget præg på ens bolig.
FRITIDSBOLIGER Fritidshuse eller fritidsboliger er typisk dyrere i anskaffelse end helårshuse, men det afhænger af beliggenhed og zonestatus.
Fritidshuse kan belånes i et realkreditinstitut med op til 75%, hvor lånegrænsen er 80% på helårsboliger og ejerlejligheder.
Køber kan være heldig i visse områder af landet at finde helårsboliger uden bopælspligt, hvor 80%-belåningsgrænsen stadig gælder, også selvom boligen ikke benyttes hele året.
Er det derfor muligt at finde en helårsbolig uden bopælspligt, kan der i kombination med en lavere købesum og bedre finansiering være tale om pæne besparelser.
Oven i købet får man retten til at bo i huset hele året, hvor det i et fritidshuse som udgangspunkt kun er muligt i sommerhalvåret og enkelte dage eller weekender i vinterhalvåret.
Det, og meget andet, kan Skødeeksperten.dk rådgive jer om. Kontakt os i god tid - og husk, at det ikke koster noget, hvis I beslutter jer for at annullere handlen, inden vi fremsender betinget godkendelsesskrivelse.
HELÅRS-/FRITIDSGRUNDE Ved byggegrunde er det jordbundsforhold, byggelinier etc., som I bør gøre jer overvejelser om før køb.
Er der byggepligt? Måske skal der indhentes tilladelse fra kommunen til videresalg af grunden, hvis køber - mod forventning - ikke kommer igang med byggeriet.
TVANGSAUKTION Køb på tvangsauktion er at betragte som et erhvervsKøb, hvor der ingen garantier gives, hvilket man som Køber skal være meget opmærksom på.
Der er hverken mulighed for at fortryde handlen eller til at kræve tilstandsrapport eller tilbud om ejerskifteforsikring, så rådgiv jer med os, før der afgives bud.
Husk, at ved køb på tvangsauktion, er der ingen vej tilbage, når først dommeren har givet hammerslag på ejendommen. |